Sysmän Kukkakauppa ja Hautaustoimisto Siltanen Ky

jo vuodesta 1935

Historia – ote Itä-Hämeestä vuodelta 2010

Yrittäjä Timo Siltanen tietää, mitä hän tekee 25 vuoden kuluttua: istuu Siltasen Kukkakaupan takahuoneessa ja juo kahvia, kun jompikumpi lapsista ottaa vastaan yrityksen 100-vuotisonnitteluja.

 

Kukkakaupan perusti Timo Siltasen isoäiti Martta Siltanen vuonna 1935, yrityksessä on juuri vietetty 75-vuotisjuhlia. Perustajan poika Ilkka Siltanen otti firman ohjat käsiinsä vuonna 1974. Timo Siltanen tuli tuttuun taloon töihin armeijasta päästyään 25 vuotta sitten. Kolmannen polven yrittäjänä hän on toiminut 13 vuotta. Hän kasvoi perheyritykseen kiinni samalla tavalla kuin hänen omat lapsensakin nyt: pikku askareita tekemällä.

 

Yrityksellä oli vielä 1970-luvulla ambulanssi, loka-auto ja kuorma-auto. Timo Siltanenkin oli poikasena isänsä mukana hakemassa kuorma-autolla apulantaa Siilinjärveltä. Nyt hänen omat 5- ja 8-vuotiaat lapset auttelevat liikkeessä. Jouluna he toimittavat tontun virkaa ja vievät asiakkaille näitten tilaamia kukkia.

 

Tekeminen on suvussa. Vuonna 1947 leskeksi jäänyt Martta rakensi vuonna 1952 uudet liiketilat ja hoiti samalla kahta pientä lasta. – Rautamummu, lapsenlapsi sanoo.

 

Sysmän Kukkakauppa ja Hautaustoimisto Siltanen Ky työllistää yrittäjän lisäksi tilanteen mukaan 2–3 työntekijää. Timo Siltanen ei ole viiteen vuoteen sitonut kukkia. – Likat osaavat sen verran hyvin, ettei minun kannata mennä väliin sähläämään, hän perustelee. Firma on kouluttanut oppisopimusteitse kaksi floristia, joista toinen on työssä Siltasella, toisella on oma yritys.

 

Yrittäjä on keskittynyt hautaustoimiston pyörittämiseen. – Tykkään alasta. Parasta on, kun saa surevan omaisen ajatukset hetkeksimuualle. Olen oppinut lukemaan ihmistä ja etenemään sen mukaisesti.

 

Kukkien myynti on laskenut sitä mukaan kuin muut liikkeet ovat alkaneet myydä niitä. Toisaalta vapaaajanasukkaat ovat kukkakaupalle aikaisempaa merkittävämpi asiakasryhmä. – Syynä on kunnan hyvä politiikka, Timo Siltanen sanoo ja viittaa Päijätsaloon.

 

Toisen polven yrittäjän aikana kukkakaupassa siirryttiin itsepalveluun. Kolmannen polven yrittäjä kehuu ratkaisua, sillä henkilökunnan ei tarvitse tulla töihin sunnuntaina.

 

Vaikka Timo Siltanen kehuukin kunnan Päijätsalo- ratkaisua ja uskoo myös satamahankkeeseen, hän ei itse ole kiinnostunut kunnallispolitiikasta. Järjestötoimintakin on hänelle vierasta, vaikka onkin yrittäjäjärjestön jäsen.

 

– Päijänne on Sysmän valtti, Timo Siltanen sanoo. Keskustellessaan vieraitten kanssa hän on huomannut, että Sysmä asemoidaan kartalla suhteessa Päijänteeseen.

 

Yhteiskunnallisten rientojen sijasta Siltanen käyttää vapaa- aikansa liikunnan harrastamiseen. Nuorena liikuntaa inhonneesta miehestä on tullut sen suurkuluttaja. Päivä alkaa usein tunnin rupeamalla kuntopyörän satulassa.

 

– Ensin rupesin käymään salilla, sitten siirryin pitkäkestoiseen liikuntaan, kuten hiihtoon, pyöräilyyn ja rullaluisteluun. Kuusi vuotta sitten hän sivakoi rullaluistimin Rovaniemelle. Aikaa kului 66 tuntia ja matkaa kertyi 750 km. Nuoramoistentielläkin oli aikaisemmin hyvä luistella, nyt se on ”perunapeltoa”. Muuten Sysmän liikuntamahdollisuudet ovat hyvät.

 

– On kuin rahaa laittaisi pankkiin, yrittäjä Timo Siltanen perustelee liikuntaharrastustaan.

 

Viikon virrassa

Timo Siltanen

 

– Syntynyt Sysmässä.

– 50-vuotias yrittäjä.

– Eronnut, kaksi lasta.

– Harrastaa monipuolisesti liikuntaa ja penkkiurheilua.

– Ylpeä sysmäläisyydestään.

– Suosikkikukkia ovat kaikki valkoiset, jouluna valkoinen amaryllis.

– Gallialaisuutta ilmentää ruukkuorkidea, koska sitä ei saa hengiltä.

 

 

Sysmän Kukkakauppa ja Hautaustoimisto

Sysmäntie 49,

19700 SYSMÄ

 

Puhelinnumerot:

 Kukkatilaukset ensisijaisesti numerosta: 03 717 10 54

Muut asiat: 03 717 10 54 / 040 581 66 70

Sähköposti: siltanen@phnet.fi

 

Kotisivut ja hakukoneoptimointi: Mainostoimisto Expy Oy, Turku

Kotisivujen graafinen suunnittelu ja toteutus: Mainostoimisto Grand Art Oy, Turku